Железничарите стачкуват на 24 ноември

Булфото
share

Железничарска стачка на 24 ноември ще има и това е сигурно. Това заяви във Варна Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ по време на обиколката си на по-важните железопътни възли на страната, която ще провери нагласите сред ж.п. работниците за стачни действия.

По думите на Бунев, ако протестите на 24 ноември не постигнат целите си, стачката ще продължи и в следващите дни. Той посочи, че сега има информация са 300 – 400 съкратени работници от БДЖ и допълни, че синдикатите искат реформи в системата.

Според Бунев, проблемът на БДЖ е управлението, което не иска да разбере, че компанията може да печели и то най-вече от товарните превози. Един натоварен вагон дава 1000 лв. приход, но целта е железниците да се приватизират на безценица. Преди цената на БДЖ беше 400 млн. лв., сега едва ли някой ще даде и 100 млн. лв., посочи Петър Бунев. Той допълни, че железничарските колективи в страната смятат, че са поставени на „ръба на пропастта”.

Това е станало ясно по време на обиколката му из страната. С последните изменения за годините на пенсиониране, от Министерство на финансите допълнително усложняват обстановката, допълни Бунев и изказа увереност, че БДЖ не е във фалит. В нито един одитен доклад не е написано, че компанията е във фалит. Ако това е така защо никой не го е съобщил по рано, попита Бунев и обеща, че още в понеделник, ще изпрати такова питане до Министерството на транспорта.

Водещи новини

Още новини