Българите се изселват от "Столипиново"

Булфото
share

Крайният срок за подаване на молби за включване в програмата "Столипиново 3" в Пловдив е днес. Общината прави списък на всички желаещи български семейства да бъдат преместени от циганска махала №1 на Балканите в други райони на града.

Заявления за изселване могат да подават всички желаещи, независимо дали обитават общински или собствени жилища. Право на изселване в общински жилища под наем и чрез замяна имат само хора, които нямат други имоти и не са в състояние със собствени средства да купят апартамент в друг район на града, съобщи ТВ7.

Програмата "Столипиново 1" стартира през 1991 г., когато българи правят палатков лагер пред община Пловдив с искане да бъдат преместени в други квартали на града заради невъзможността да живеят мирно с ромите. През 2008 г. стартира "Столипиново 2".

До 2020 г. общините ще разработят програми за подобряване на жилищните условия в ромските квартали. До 2014 г. пък с 50 000 лв. от държавната и общинските хазни ще бъде проектирана инфраструктура, като водоснабдяване, канализация, улична мрежа и благоустрояване в тези райони.

Водещи новини

Още новини