Плевнелиев към дарителите: Говорете за делата си, не бъдете скромни (видео)

Булфото
share

По повод Международния ден на доброволчеството - 5 декември в президентството бяха връчени награди "Доброволческа инициатива" за 2015 г. Наградите се връчват за трета поредна година. Президентът на Република България Росен Плевнелиев говори пред гостите, предаде репортер на Новини.бг.

Той се обърна към всички с думите, че доброволчеството е кауза, на която хората се отдават. Той благодари на дарителите, защото този акт осмисля гражданството. "За мен е чест да бъда с българските доброволци, хората които дават надежда за една по добра и хуманна България", заяви той.

Държавният глава благодари на дарителите за това, че вдъхновяват хората и им показват смисъла да си гражданин и да си добър българин. "Живеем в трудни времена, на изпитание са поставени нашите ценности и начин на живот. И когато е трудно и тежко няма да се предадем и ще продължим напред. Ние няма да загърбим културата на съпричастност и традиционната за българите хуманност", каза Плевнелив.

"Искам да споделите, какво ви мотивира да започнете да покажете резултатите на започнатото", каза той и посочи, че в България има поговорка - "Направи добро и го хвърли зад гърба си", каза Плевнелиев. "Моят съвет е говорете не бъдете толкова скромни говорете за вашите дела. Нека всички доброволчески инициативи бъдат оповестявани и нека да бъдат споделени от всички. За ползите от доброволчеството и реалните резултати ще привлечем нови съмишленици", коментира президентът.

Според него тази култура е градена векове и тя ни прави хора и българи. "Няма да загърбим желанието всеки човек да подаде ръка на човек в нужда. Гордеем се с културата и държавността, която идва от Европа и с активните граждански общества", обясни той. "Гордеем се с примера за съпричастност, култура и свободи. Тази култура на съпричастност и в основата на доброволчеството тя ни прави свободни личности, хора и общество. Тя ни сплотява и ни прави силни като граждани и общество, което има кауза и мисия", допълни Плевнелиев.

Президентът каза, че всяка благородна инициатива си заслужава и че всяко добро дело ни обединява. "Гордея се, че българските доброволци давате пример. Ние заедно ще посочим, че България е горд член на Европа, която няма да изневери на ценностите", заяви президентът.

Водещи новини

Още новини