1 980 000 лв. събра "Българската Коледа" 2014/2015 г. (снимки+видео)

  • 24 ноември 2015 16:10

  • 3017
  • 3
1 980 000 лв. събра "Българската Коледа" 2014/2015 г. (снимки+видео)
© Президентство

1 980 000 лв. събра благотворителната инициатива "Българската Коледа" 2014/2015 г., която се провежда под патронажа на държавния глава и подкрепя нуждаещи се български деца и детски клиники в страната.

Президентът Росен Плевнелиев представи резултатите в 12-то издание на дарителската кампания, което беше посветено на децата с вродени заболявания, в Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

 

Със събраните средства са подпомогнати 496 деца със сумата от почти 700 000 лв., а над 1 250 000 лв. са дарени на 10 университетски и областни болници в София, Пловдив, Варна, Плевен, за закупуването на 19 високотехнологични медицински апарата, посочи Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Президентът изтъкна и решението на НЗОК тя да заплаща от 2016 г. речевия процесор - важна част от кохлеарната имплантна система на децата с пълна глухота.
"Българската Коледа" помагаше на децата от години със сериозни суми за това, от догодина ще получават тази помощ от държавата", посочи Росен Плевевлиев и благодари на всички, помогнали това решение да бъде взето.

"Българската Коледа" показа отново, че можем да сме единни като народ, че можем да бъдем съпричастни един към друг, каза президентът. По думите му инициативата се е превърнала в един от символите на българското общество - всяка година между 600 000 - 800 000 семейства подкрепят "Българската Коледа", изпращайки смс и показват отношение не със сумата, която даряват, а с подадената ръка на тези, които имат нужда.

 

Росен Плевнелиев заяви, че през годините "Българската Коледа" е показала, че може да ни обедини в името на децата и тяхното здраве. Инициативата успява за поредна година, а нейният успех се дължи най-вече на добрата воля, на човещината, на хуманизма на стотици хиляди българи, дарители, компании и личности, които помагат, каза президентът Плевнелиев и благодари на всички, които проявяват съпричастност и се включват в инициативата.

Проф. Пенка Переновска, член на Експертния съвет към "Българската Коледа" и национален консултант по педиатрия, посочи, че децата на България са нашето бъдеще, изтъкна ролята на педиатрите - техните безсънни нощи в грижа за децата и щастието им от щастливата детска усмивка, както и ролята на дарителите.

Да бъдеш дарител се изисква широка душа и добро сърце и не е важно дали си дарил един смс или 100 000 лв, сърцето е едно и също-сърце на добротата, на съпричастието и на любов към българските деца, каза проф. Переновска.

Гергана Дескова - майка на 10- годишния Петър Узунски, благодари на всички, които подкрепят в тези тежки времена нуждаещите се деца. Благодаря на всички и вярвам в доброто, защото само така може да вървим напред и тези деца да бъдат едно добро бъдеще, посочи тя.

Антоанета Йовчева, майка на второкласничката Ирен - едно от децата на "Българската Коледа", която е родена с пълна загуба на слуха, но сега чува след направената й кохлеарна имплантация, каза, че благотворителната инициатива помага на децата да бъдат здрави, да бъдат сред семействата си и да общуват със своите връстници. Тези деца са част от бъдещето на нацията, каза Йовчева, а малката Ирен поздрави всички, които правят "Българската Коледа" възможна, със стихотворението на Иван Вазов "Де е България".

Последвайте канала на

3017 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.11.25 | 09:34

3
СРАМОТА Е ХОРАТА ДА СЪБИРАТ ПОМОЩИ И ДА СЕ ЛЕКУВАТ В ТУРЦИЯ....КАКВО ИМА ТУРЦИЯ...А НИЕ НЕ...НЕКА ТЕЗИ ПАРИ ДА ОТИДАТ ЗА ОНКО ОБОРУДВАНЕ....

2015.11.25 | 09:34

2
ПО ГОЛЯМ ЛИЦЕМЕР ЗА прецидент НЕ СМЕ ИМАЛИ.

2015.11.24 | 19:53

1
Тези пари да отидат за оборудване на ОНКО ДИСПАНСЕР И МАТЕРИАЛИ за химиотерапия за деца и възрастни

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини