Жена работи 18 години без трудов договор в търговски обект в Симитли

share

Жена на 42 години работи 18 години без трудов договор в търговски обект в Симитли. Това съобщи директорът на дирекцията "Инспекция по труда" в Благоевград Петър Попадиин в отговор на въпрос на БТА, свързан с подготвяните промени в трудовото законодателство, които предвиждат санкции и за работещите без трудов договор.

На работодателя в случая е съставен акт за административно нарушение, издадено е наказателно постановление и санкцията е 5000 лева. Жената, по думите на Попадиин, "сама се е наказала".

Това е христоматиен пример - един ден трудов стаж няма до момента, а вече е на 42 г., как ще се пенсионира тя, как ходи на лекар, като няма никакви осигуровки, коментира той.

Само за миналия месец инспекторите са установили в Благоевградско повече от 60 случая на хора без трудови договори. Голям е проблемът в района на Якоруда и Гоце Делчев, където имам чувството, че законодателството не действа, коментира Попадиин.

Засилени проверки за спазване на трудовото законодателство предвижда планът на дирекцията "Инспекция по труда" - Благоевград, в зимните курорти през започващия активен туристически сезон. Вероятно в тях ще се ангажират инспектори и от други райони.

Курортът Банско ще се проверява редовно, ще се следи строго дали наетите в туристическия бранш са с трудови договори. Много хора са работили миналата година без договори, на много хора не бяха изплатени парите и имаше "бум" от жалби именно от района на Банско за неизплатени възнаграждения в края на миналия зимен сезон, съобщи Попадиин. В месеците март-април броят на постъпилите жалби срещу некоректни работодатели се увеличи с 200-300 процента, добави той.

Справка показва, че след намеса на инспекцията по труда в Благоевград от началото на годината в района са изплатени забавени трудови възнаграждения за близо 5 680 000 лв., а само през октомври - за над един милион лева.

Водещи новини

Още новини