Асфалтирай си сам, за да ти е мирна главата... Но не забравяй и да си платиш данъка (снимки)

share

Кал и мизерия цари години наред в „Кварталът на богатите“. Помните ли го? Това е „Манастирски ливади“, под полите на Витоша, далеч от шума на центъра.

Преди години, когато започна ударното строителство там, всички обявиха, че това е „Кварталът на богатите“, защото като гъби изникваха нови кооперации, коя от коя по-хубава. Цените бяха високи и елита се надпреварваше да купува имоти. Водеше се престижно да живееш там – чист въздух, красиви гледки към Витоша. Само улиците липсваха, но всеки мислеше, че общината ще направи красиви градинки, улиците ще се асфалтират и тротоари ще ги заобикалят.

Годините си минаха и никой нищо обаче не направи, въпреки обещанията на общината всяка година, че от другата година започва ремонтът на междукварталните улички. И тогава всеки се надяваше част от тези улички да са в „Манастирски ливади“. Е да, ама не.

И заради цялата тази кал и мизерия, хората започнаха сами да си асфалтират, а общината стриктно продължаваше  и продължава да си прибира данъците всяка година и за близо десетилетие има само една асфалтирана уличка от общината, нито един изграден тротоар, а да не говорим за градинки.

 

Дупките вече са буквално кратери. Някой добър човечецът обаче ги запълва с чакъл от време на време. Като падне дъжд, той изчезва, но поне за няколко дни всичко е наред. Ако си си счупил колата обаче вече няколко пъти, асфалтираш големия кратер щеш - не щеш, защото ти излиза по – евтино това, отколкото да правиш вечно кола.



И така – заобиколени от кал, мизерия и треволаци си живеят в „Манастирски ливади“.

Ако се направят прости изчисления, ако всеки си плаща данъците, които са по няколко пъти над тези в центъра, общината събира огромни пари и поне от жителите на „Манастирски ливади“ е на печалба, защото не влага нито лев от тези данъци, за да подобри живота в квартала.

Припомняме ви, какво се казва в Закона за пътищата


Пътищата се управляват, както следва:

- Общинските пътища - от кметовете на съответните общини;

Управлението на пътищата включва:

- оперативно планиране на изграждането - проектиране и строителство, и поддържането на пътищата;
- организиране, възлагане, финансиране и контрол на дейностите, свързани непосредствено с проектирането, изграждането, управлението, ремонта и поддържането на пътищата;
- организиране и осъществяване защитата на пътищата, включително на пътните съоръжения и на принадлежностите на пътя;
- осигуряване на общественото ползване на пътищата чрез регулиране и контрол на автомобилното движение, даване на разрешения и въвеждане на забрани за ползване на пътищата;

Разбира се, тази картинка не е само в „Манастирски ливади“ има и други квартали, в които всичко тъне в кал и мизерия и му коства на човек неистови усилия всеки ден, за да достигне до някой асфалтиран булевард.

Водещи новини

Още новини