БХК: Номинирано е дружеството и дейността му, на което Полфрийман е председател

Булфото
share

Австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в София, е сред номинираните за наградата „Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК). Той ще участва в надпреварата за приза като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода и докладва на БХК за установени нарушения.

Номинацията на Джок Полфрийман предизвика масово възмущение. Пред камерата на „Здравей, България” по Нова телевизия приятели на убития Андрей Монов изразиха огорчението си от решението на БХК. Те обявиха, че това е обида към паметта на жертвата.



Андрей Монов


Красимир Кънев, председател на БХК, коментира темата в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия. Той поясни, че номинацията не е на комитета, а е допусната от нея. Номинирано е дружеството и дейността му, на което Полфрийман е председател.

"Тази номинация по никакъв начин не може да се свързва с неговото деяние. Всички членове на това дружество са осъдени и то с ефективни присъди. Това е единствената в България регистрирана от съда организация с нестопанска цел на лишени от свобода, повечето от които изтърпяват присъди", обясни Кънчев.
 

Водещи новини

Още новини