Шок в ДАНС - режат заплатите с 1 / 3

share

Заплатите на служителите от ДАНС ще бъдат орязани, съобщи “24 часа”.

Информацията е потвърдила Светла Берова от пресслужбата на агенцията.

Това е вторият удар срещу спецслужбата, след като правителството предложи обезщетенията при пенсиониране да паднат от 20 на 15 заплати
, като при това за база се взема не пълният размер на последното месечно възнаграждение, а само 75% от него.

В същото време 20-те заплати при пенсиониране за МВР и МО не бяха намалени от 20 на 15, както искаше Министерството на финансите.

Вече са предложени промени в закона за ДАНС, с които се въвеждат по-ниски коефициенти за изчисляване на възнагражденията в службата. Базата за умножение е средната заплата в бюджетната сфера, определяна всяка година от Закона за държавния бюджет.

Например коефициентът за агенти - държавни служители пада от 3,4 на 2,1, за сътрудници - от 2,2 на 1,4, а за висшисти с трудови договори - от 2,6 на 1,6.

При среднистите на работа в спецслужбата пък заплатата почти се изравнява със средната чиновническа - коефицентът ще е 1,1.

С подготвените промени минималното възнаграждение на агентите от най-ниско ниво ще падне от 1278 на 789 лв., а при сътрудниците - от 827 на 526 лв.

Това обаче не са реалните заплати на служителите от ДАНС, коментират осведомени. По неофициална информация агентите вземат 2-3 пъти повече от колегите си в МВР. Освен това към основните заплати се включват редица добавки като т.нар. порцион, агентурни, командировъчни и т.н.

Въпреки това орязването ще е чувствително. Служител от средно ниво споделил, че заплатата му вероятно ще падне с 600-700 лв.

Решението за свиване на парите в спецслужбата дойде, след като на заседанието на МС в понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че в ДАНС вземат неоправдано високи заплати и че не разбира защо трябва са по-големи от тези в МВР.

По думите му полицаите от ГДБОП, както и от звеното за задържане примерно заслужавали много повече за работата, която вършат.

Бюджетът за 2012 г. на службата ще се гледа на заседанието ни в четвъртък, след това можем да коментираме, каза шефът на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите Димитър Дъбов.
 

Водещи новини

Още новини