Вечеря за президенти

share

Все още няма решение къде ще живее новият президент на страната. Пред bTV Плевнелиев категорично заяви, че не би желал да се мести в резиденция "Бояна”.

Директорът на НСО - генерал Димитър Димитров каза, че се надява новоизбраният президент да бъде убеден да живее във вила "Калина”, където ще е по-сигурно за него. Но нека погледнем към сигурността на президента през призмата на храната. Светослав Иванов отиде в една от специалните лаборатории, където се изследва храната преди да бъде поднесена на държавния глава и неговите гости.

"Изследването на храната на президента по принцип включва официалните приеми и приемите за чужди делегации, както и събития като Гергьовден и официални празници. Така че в никакъв случай не може да се каже, че се изследва всяка хапка от храната. Когато се изследва се изследва всичко - от глътката вода до алкохола и всички хранителни продукти. Продуктите, които се носят за изследване се носят от Националната служба за охрана, след което се подготвят”, обясни доц. Андрей Галев от ВМА.

Отделение "Експертиза на храните" във Военномедицинска академия изследва ястията за важните събития на българските президенти от Желю Желев насам. Подобна лаборатория има и в Бояна. Причината е проста - по-добра логистика. Веригата по проверяването на храната започва и завършва с НСО.

"Гледат се готвачът как готви храната. Гледа се и сервитьорът, който поднася храната. Пътят на готовата храна от кухнята до масата, където трябва да бъде консумирана, всичко това нещо е контролирано”, обясни полк. Илия Илиев.

Всички тези храни обаче вече са минали през лабораторията и е установено, че няма наличие на опасно вещества. Най-лесно се контролират храните за официалните вечери в чест на гостуващ държавен глава, защото храната по правило е много качествена.

"Понякога делегациите пристигат със съответните офицери или служители, които отговарят за контрола на храната. Друг път просто ни се предават специфичните изисквания на дадения ВИП, които се стремим да изпълним", допълва полк. Илиев.

Понякога в тези лаборатории се изследват дори подаръците, които първите мъже получават.

Водещи новини

Още новини