Девет бозоварни са с временно преустановена дейност до привеждане на готовия продукт в съответствие с нормативните изисквания.
Предприятията са използвали неподходящи капачки на опаковките, които са лесни за манипулация, не позволяват надеждно съхранение и не гарантират безопасността на продукта.
През последните две седмици Българска агенция по безопасност на храните извърши проверки на всички обекти за производство на боза в страната. Общият брой на проверените обекти е 79.
В резултат на проверките са издадени 43 предписания за отстраняване на несъответствия, съставени са шест акта за административни нарушения. Със заповеди за временно спиране дейността са девет обекта.
Нарушенията са свързани с неспазване на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, липса на писмени доказателства за провеждане на собствен мониторинг по качествени показатели чрез извършване на лабораторни изпитвания.