Счетоводителите се вдигнаха на бунт срещу ДАНС

share

Гилдията на счетоводителите въстана срещу Държавната агенция "Национална сигурност" и Закона за мерките срещу пране на пари.

Счетоводни и одитни къщи се бунтуват, че са задължени да доносничат на финансовото разузнаване в ДАНС, дори когато само се съмняват, че клиентът им пере пари.

От лятото всеки счетоводител е длъжен, когато се усъмни, че клиентът му пере пари, да сигнализира ДАНС, иначе го грози глоба до 50 000 лева, припомня бТВ. Това задължение отприщи недоволство в професионалните интернет форуми на счетоводителите.

До 26 ноември всички счетоводни къщи и практикуващи счетоводство или почти 10 000 души, трябва да представят в ДАНС вътрешни правила за предотвратяване и разкриване на практиките за пране на пари. Месец преди крайния срок, такива правила са представили едва 123-ма счетоводители.

От Държавната агенция „Национална сигурност” отказаха коментар и интервю пред камера. В писмен отговор до bTV агенцията подчерта, че счетоводителите са една от 30-те категории съсловия, които са длъжни да изпълняват закона за мерките срещу пране на пари. Задължени да доносничат са също нотариусите, съдебните изпълнители, банките, финансовите посредници, дори и търговците на едро.

Според счетоводителите, този режим ще отблъсне много малки чужди инвеститори, които са регистрирали фирми у нас, заради ниските данъци и ще ги насочи към Кипър и Малта.

Водещи новини

Още новини