Заместник-министър с дял в “Камбаните бизнес център” в София

share

Заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов ще помни с добро 20 октомври.

Късно в четвъртък публичното дружество “Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ сключи предварителен договор за продажба на “Камбаните бизнес център” в София.

Евгени Ангелов притежава 242 900 акции от фонда, като прилежно ги е описал в декларацията, която подава като висш държавен служител, пише "Труд".

Дружеството ще продаде офис сградата срещу бизнес парка в жк. “Младост” за 23 милиона евро без ДДС, или 44 984 090 млн. лв. Купувач не бе посочен в официалното съобщение, но почти сигурно става въпрос за чуждестранен фонд. Сградата е с 16 266 кв. метра разгъната застроена площ. Разходите за строителството й са на стойност 27 991 000 лв. Това прави печалба от сделката в размер на 16,99 млн. лв.

За акционерите обаче сумата ще е по-малка, тъй като от печалбата ще се извадят 15% възнаграждение за обслужващото дружество. Остават 14,5 млн. лв. Към юни 2011 г. най-голям пакет акции във фонда държат австрийската Уникредит банк (16%), “Дунав инвест” (10%) и естонската Swedbank (4,6%).

По закон дружествата за специална инвестиционна цел (АДСИЦ) дават като дивидент не по-малко от 90% от печалбата си. Ако с парите от сделката не бъдат направени други разходи и не бъдат реинвестирани в нови имоти, на акционерите ще бъдат разпределени по 21,5 стотинки на акция. Така дивидентът на зам.-министър Евгени Ангелов от сделката ще е близо 52 220 лв.

Любопитно е, че акционер във фонда е и бивш зам.-министър на икономиката. Калоян Нинов бе част от правителството на Сакскобургготски, а сега държи 49 500 акции, което би му донесло близо 10 640 лв. дивидент.

Акционер в дружеството е друга ексзвезда от политическата сцена. Бившият шеф на Държавната агенция по туризъм Марио ал-Джибури има 125 000 акции.

Предполага се, че опитът на Евгени Ангелов в областта на недвижимите имоти е помогнал за избор на дружество, в което да инвестира. Между 1995 и 2003 г. той работи в Европейската банка за възстановяване и развитие. Сред дейностите му е и договаряне на проекти за имоти. През 2005 г. Ангелов се присъедини към унгарската предприемаческа компания “Тригранит”.

След обявяване на новината акциите на “Фонд за недвижими имоти България” поскъпнаха с 15% в петък и затвориха при ниво от 68 стотинки за акция.

Водещи новини

Още новини