Църквата ни получи дар с мощи на Св. Серафим Саровски

share

Православната ни църква получи като дар от Руската православна църква мощи на Св. Серафим Саровски, информират от Светия Синод.

Частица от мощите на великия подвижник на благочестието, почитан и обичан от православните българи – св. Серафим Саровски, както и и частици от мощи на руски новомъченици и изповедници са включени в дарението от Русия.

По молба на Св. Синод на БПЦ броени дни след като отбелязахме 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българска православна църква, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати чрез Негово Високопреосвещенство Нижгородски и Арзамаски митрополит Георги мощехранителница със светинята.

„Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето в Христа единство", каза Негово Светейшество патриарх Неофит приемайки светите мощи.

Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!". Св. Серафим предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.
 

Водещи новини

Още новини