Днес имен ден празнува Александър!

  • 30 август 2015 06:53

  • 6436
  • 3
Днес имен ден празнува Александър!
©

На 30 август имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава - мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка.

На този ден Православната църква чества ден на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българската православна църква - пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.

Св. Александър Константинополски живял по време на царуването на Константин Велики.

Участвал е в Първия вселенски събор, вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г.

Александър бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ.

Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: „В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!”.

И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

За друго едно чудо – внезапната смърт на Арий, вследствие на молитвата на св. Александър, сведетелства неговият съвременник св. Атанасий Александрийски в писмото си до епископ Серапион.

Арий бил еретик, той отхвърлял християнското учение и затова бил осъден на Първия вселенски събор и предаден за отлъчване от Църквата.

По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва.

Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът държал много на истината. Той виждал неправдата и не желаел да бъде изпълнител на царската повеля.

Изпаднал в мъчително недоумение, Александър от все сърце се обърнал към Бога с пламенна молитва, да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият неин враг. И Бог изпълнил молитвата на праведника.

На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя внезапно почувствал силни стомашни болки, паднал и умрял.

Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех.

В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра.

Св. Александър починал през 340 г. на 98-годишна възраст.

 

Десислава Станева
6436 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2015.08.30 | 19:58

1
Александър Димитров и Александър Божков г-н (10%) да почерпят, имат пари, нали окрадаха Държавата.

2015.08.31 | 08:27

3
А л е к с а н д ъ р Й о р д а н о в също

2015.08.31 | 08:27

2
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ

Добави коментар

Водещи новини