Днес в Стария Пловдив започва празникът на виното и гурмето. Събитието е част от утвърдилия се фестивал "Дефиле на младото вино" и целта му е да популяризира родния еликсир и кухня, както и развитието на кулинарния и културния туризъм чрез дегустация на различни специалитети, съобщава сайтът "Капана". Във феста ще се включат 21 участника - 11 винарски изби, 6 ресторанта, 2 производители на храни и 2 други обекта.
Стартът на пиршеството на небцето е в 19 ч на Римския стадион с фолклорния спектакъл "Пролетно вино". Истинската дегустация започва утре от 12 ч в Стария град на площадчето пред църквата "Света Богородица".
Ценителите ще се срещнат с винопроизводители и ресторантьори и ще продължат и на 10 май до 20 часа. Галавечерта на пролетното вино е от 19 ч в ресторант "Филипополис". На нея се връчват наградите на експертната комисия за най-умело съчетание на вино и храна на участници в събитието.
Ще има и много допълнителни атракции като шоколадова работилница - "Направи си сам", диджей парти на Лапидариума, клоунада и още много забавления. Отново ще танцуваме с ансамбъл "Тракия" и ще се наслаждаваме на достойнствата на българските напитки и ястия на фона на прекрасните фолклорни ритми.
Всеки желаещ да се наслади на пиршеството може да си купи билет пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Към билетите се предоставят карнетки с жетони, като един жетон дава право на една дегустация. Заедно с жетони се продават и стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала. После класацията за интереса на публиката към винарските изби-участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.
Кулинарните изкушения ще се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите.
Празник на виното и гурмето в Стария Пловдив
- 08.05.2015 | 07:22
- 1597