Старият Пловдив се готви за винена фиеста

  • 12 ноември 2014 17:51

  • 1281
  • 1
Старият Пловдив се готви за винена фиеста
© Булфото

Старият Пловдив се подготвя за тридневна винена фиеста - шестото издание на Дефиле на младото вино, съобщи БТА, като се позовава на организатора на събитието - Съвета по туризъм в града под тепетата.

Откриването на фестивала ще се състои на 28 ноември, от 14.00 ч., на Лапидариума в Стария град, след "Дионисиево шествие" от пл. "Ст. Стамболов" с участието на ансамбъл "Тракия".

Започнахме през 2009 г. с 16 участници в шест възрожденски къщи, като за пет години от еднодневна фиеста се превърна в седемдневен фестивал, с участието на над 20 винарски изби, и през последната година над 10 000 души са дегустирали българското младо вино, разказа председателят на съвета Любозар Фратев.

Основната идея на фестивала е превръщането му в събитие, насочено към осъществяването на националната стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод Старият град да бъде посетен от много гости от страната и чужбина, коментира Фратев.

Младото вино "ще дефилира" в 11 възрожденски къщи, ресторанти и музеи в Стария град и постепенно започва да излиза от неговите граници, добави Амелия Гешева, управител на Старинен Пловдив.

Според нея Старият град е избран за импровизиран домакин, тъй като е едно от най-атрактивните места в Пловдив, в рамките на което са концентрирани много паметници на културата - възрожденски къщи, църкви, музеи, галерии. Част от фестивала са "Дните на младото вино" с богата съпътстваща културна програма.

Съорганизатори на проявата са община Пловдив, НЛВК, Асоциацията на българските винари и Европейският рицарски орден на виното. По традиция сред медийните партньори на събитието е и Българската телеграфна агенция.

Последвайте канала на

1281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Винар

2014.11.13 | 19:34

1
Звучи малко непочтено . Да се веселиш по време на Рождественския пост . Липса на никакво въздържание . На кой ли пука ?

Добави коментар

Водещи новини