Роми протестираха срещу езика на омразата (снимки)

Булфото (архив)
share

Близо 30 човека излязоха пред сградите на Президентството и Министерски съвет, за да заявят, че е недопустимо да се използва езика на омразата от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg.

Представители на различни ромски организации бяха инициатори на протеста. Те заявиха, че ще представят своите искания в деловодството на НС. Ромите апелираха председателят на НС стриктно да спазва глава 12, раздел 2 и 3, от правилника на парламента, където се регламентира използването на речта на омразата. Протестиращите поискаха да се направят необходимите законодателни промени, за да не се допуска разпространяването на езика на омразата.

Николай Бенчев, който е доброволец от организацията Амалипе и студент трети курс в специалност социални дейности във Велико Търново, разказа за Novini.bg, че ролята на семейството е ключова за решаване на проблемите на ромите. Те трябва да разберат и да осъзнаят, че образованието е необходимо и, че не трябва да се затварят в махалата и да се изолират. Николай е убеден, че не всички роми разчитат на социални помощи, мързелуват и крадат. Все повече роми търсят работа, искат да се образоват и развиват. Той се надява, че с усилията на държавата и на различни организации ще успеят да стигнат до всички роми, за да започнат да се образоват.

Водещи новини

Още новини