Село брани с жива верига строеж без разрешително

share

“Защо са дошли да бутат една селска къща, а в същото време десетки хотели в Пампорово, Слънчев бряг и къде ли не никой не ги пипа”, роптаят в златоградското село Долен, информира 24 часа. Държавата иска да събори втория етаж и таванските стаи на фамилията Камберови в обезлюдяващото се селце.

“Когато имаше опасност фурната да се наводни, дойде цялото село и 9 дни събирахме водата с кофи, носихме палатки и парчета найлон да завиваме покрива. Ако сме били лоши, дали хората щяха да го направят за нас?”, вдигат ръце от семейство Камберови.

От няколко дни цялото село се е надигнало да защитава тяхната сграда на мегдана, в която е и местната фурна. Хората излязоха на протест пред очите на строителния контрол и фирмата, която трябваше да бутне незаконните етажи, и направиха жива верига пред сградата.

Почти всички жители, които не са на гурбет, са събрали и 479 подписа. Подписката е изпратена до премиера Бойко Борисов с искане да се спре разрушаването.

30 години след незаконното строителство съсед подал жалба и строителният надзор издал заповед за събарянето му. В къщичката от две стаи и антре живеят болният Орлин Звездов, сляпата му съпруга Зоя, дъщеря му Роза и внукът, който е в 10-и клас.

Водещи новини

Още новини