Разстреляха виден руски опозиционер в Москва (обновена+видео)

share

В центъра на Москва е убит руският опозиционен политик Борис Немцов, предаде ТАСС, позовавайки се на правоохранителните органи.

Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов от пистолет около 23,40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл. По Немцов е стреляно от бяла кола, съобщи БТА, цитирайки Интерфакс. В Москва е задействат план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев. Иля Яшин,член на ръководството на либерално-демократическата партия РПР- Парнас, от която бе Немцов, потвърди пред ТАСС новината, казвайки, че вижда трупа на Немцов.

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция. Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация. Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС). На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на президента  Дмитрий Песков, предаде ТАСС. "Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер", отбеляза Песков. Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението. Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Причина за смъртта на Борис Немцов е голям вътрешен кръвоизлив. От шестте куршума, изстреляни по политика, четири са го уцелили. Те са попаднали в главата, сърцето, черния дроб и стомаха. Всички те са изстреляни в гръб.

„В резултат на попадение на куршум в тялото, пострадалият е получил счупване на ребро, а куршумът е попаднал в жизнено важни органи и смъртта е настъпила в течение на две минути. Първият куршум е попаднал в шията и е продължил към главата, вторият е счупил два ребра, третият е попаднал в сърцето, четвъртият е засегнал черния дроб и стомаха”, съобщава източник на Life News, който определя като причина за смъртта вътрешен кръвоизлив и разкъсване на главния мозък.

Водещи новини

Още новини