Френски евродепутат: Хората в Нови пазар да кажат "Не" на добива на шистов газ

share

Евродепутатът от Групата на зелените Мишел Ривази посети Нови пазар днес по покана на Ивайло Калфин, кандидат за президент, издигнат от БСП.

Ивайло Калфин отбеляза, че с Мишел Ривази от месеци дискутират темата „Шистов газ” и заедно са били в Полша, която се готви да добива такъв газ. Калфин каза, че много би искал преди да започне проучване и добив на шистов газ в България да се проведе широко обсъждане, за да знаят всички какви са рисковете.

Той повтори мнението си, че енергийната независимост на България не е свързана с добива на шистов газ. Решение в това отношение ще бъде взето, и според Калфин, най-добре е това да стане с национален референдум. Много е важно гражданите, които живеят в засегнатите райони, да чуят и двете страни, каза още той.

Пред жители на града в залата на Общинския съвет Мишел Ривази говори за рисковете от проучването и добива на шистов газ и начина, по който те са спрени във Франция. През април 2010 г. френското правителство е издало разрешения за проучване за шистов газ за три района, без да уведоми кметовете на населените места, влизащи в тях. Това е предизвикало сериозна реакция в обществото и на 13 юли тази година е приет Закон за забрана на хидравличното разбиване - технологията, с която сега се добива шистов газ.

Мишел Ривази отбеляза, че това е станало, защото във Франция са създадени колективи от граждани и представители на много политически сили. Тя обърна внимание на три неща – трезвото мислене по отношение на енергията, увеличаването на енергийната ефективност и развиването на енергодобив от възобновяеми източници. Евродепутатът заяви, че бъдещето трябва да бъде на енергии, които не замърсяват природата. Мишел Ривази изрази надежда, че хората от този район, в който навярно има доста шистов газ, ще се обединят и ще кажат „Не” на добива му. Тя допълни, че заедно с Ивайло Калфин ще работи в Европейския парламент за законодателство, което да защитава повече хората и природата, но подчерта, че победата е в ръцете гражданите.

Мишел Ривази получи от зам.-кмета Даниела Миронова папка с цялата документация за делото, което община Нови пазар води във Върховния административен съд по повод решението за проучване за шистов газ в района и гражданска подписка, както и икона на Св. Петка, закрилница на Нови пазар, чийто празник се отбелязва днес.

Водещи новини

Още новини