Перник поема стопанисването на общинските жилища

share

Да започне процедура по прехвърляне на общинските жилища от активите на общинската фирма "Жилфонд" към община Перник, реши Общинският съвет.

Досега стопанисването на жилищата се е извършвало от предприятието, то е събирало и наемите. Според предписание на Съдебната палата обаче наемите трябва да се събират от общината, защото тя е реалният собственик.

Очакваните постъпления в размер на 800 000 лева вече бяха добавени в приходната част на програмата за управление и разпореждане с общинската собственост на редовно заседание на Общинския съвет на 5 февруари, отбелязва БТА.

Управлението и стопанисването от страна на "Жилфонд" на предоставените на дружеството общински активи не е добро, то е в нарушение на обществения интерес, а освен това е довело и до парични задължения, твърди кметът Иван Иванов.

Според него в активите на фирмата се водят 700 имота за жилищни нужди. В същото време към края на миналата година вземанията от клиенти са едва 473 000 лв.

Съветниците задължиха управителя на "Жилфонд" в срок от един месец да направи опис и пълна инвентаризация на жилищата, а приходите от наеми да се внасят в община Перник.

Водещи новини

Още новини