200 поискаха оставката на Борисов във Варна (снимки)

share

Около 200 протестиращи се събраха на шествие пред Областната управа във Варна. Членове на БСП и "Атака" издигнаха лозунги срещу НАТО и войната в Украйна. Те поискаха и оставката на кабинета.

Те обявиха, че правителството нищо не прави за бесарабските българи, които са подложени на мобилизация. Според разпространената от областния шеф на БСП Красимир Янков позиция, България не трябва да подкрепя санкциите срещу Русия, защото това ще е катастрофа за туризма ни. Множеството поиска да бъде възкресен проектът "Южен поток".

Митингът прерасна в шествие по улиците на Варна до сградата на общината. В първата подобна проява в сряда участваха едва около стотина човека.

Преди това социалисти от Ямбол протестираха срещу изграждането на военна база на НАТО у нас. Социалистите направиха мълчалив протест срещу военните действия в Украйна и въвличането на България в тях. „Санкциите на Европа срещу Русия са санкции и срещу България”, е тяхното становище.

Те са категорични, че България не може и не бива по никакъв начин да бъде въвличана, в каквито и да било военни действия. "Искаме правителството да даде гаранции, че страната ни няма да участва в авантюри, настояваме да се каже ясно и открито какво се прави за нашите сънародници в Украйна, тъй като съществува реална опасност част от тях да бъдат мобилизирани и принудени да участват в братоубийствена война. Силно се надяваме да бъдат изпълнени вчерашните договорености в Минск.", заяви Румен Банков – областен председател на БСП и припомни, че когато България е освобождавана, руските и украински войни са били рамо до рамо.

Сред основните послания бяха: „Прекратяване на санкциите срещу Русия!”, „Незамесване на България в конфликт с Русия!”, „С Европа, никога против Русия!”, „Мир, а не война!” Освен несъгласието с водената политика, социалистите почетоха жертвите от войната и изразиха своята съпричастност към страдащото население в Източна Украйна.

Водещи новини

Още новини