МОСВ: Очаква се да започне оттичане на реките

share

Очаква се да започне оттичане на реките, като са възможни известни повишения към устията им. Възможни са внезапни локални разливи, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология днес до обяд от запад на изток валежите ще спират, най-късно по Черноморието. Сумарни количества за денонощието: в Западна България от 1-5 л/кв.м, в Източна - между 5 и 10 л/кв.м, на отделни места в югоизточните райони и до 15 л/кв.м. В сряда само на отделни места ще превали слабо - до 5 л/кв.м. В четвъртък - без валежи.

Остава в сила червен код за Мочурица при Воденичане и Тунджа при Елхово .

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.

Днес, в резултат на метеорологичната прогноза, се очаква да започне оттичане на реките в страната, като са възможни известни повишения към устията им:

Дунавски басейн – нивата на изброените реки ще се повишават в долните им течения, вследствие на оттичане: Лом; Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Русенски Лом, Добруджанските реки, а в поречие Янтра се очакват повишения и по горното и средно течение на реката (притока й р. Лефеджа).

Черноморски басейн - р. Провадийска – целия водосбор, р. Камчия – целия водосбор.

Източнобеломорски басейн:
• р. Тунджа и притока й р. Мочурица - пиковете се очакват на 2 срещу 3 февруари 2015 г. при селата Воденичане и Чарда и при гр. Ямбол, а на 3 срещу 4 февруари 2015 г. при гр. Елхово, където речното ниво се очаква да се задържи по-дълъг период от време;
• Марица – в района на гр. Пловдив нивото на реката се задържа, а след гр. Първомай се
повишава, в резултат на оттичането, както на основната река, така и на притоците й. Временно понижение е отчетено и при гр. Свиленград;
• Арда – пиковете в поречието са преминали и нивата са в процес на понижение.
Западнобеломорски басейн – през следващите 24 часа се очакват повишения в средните и долни течения на реките Доспат, Места и Струма.

Поради продължаващите спорадични валежи, повишената почвена влага и намалената ретензионна способност на водохранилищата, са възможни внезапни локални разливи.

Водещи новини

Още новини