От средата на януари Варненският зоопарк започва осиновителска кампания

Булфото
share

От средата на януари ще бъде обявена новата осиновителска кампания на Варненския зоопарк за родените през 2014 година бебета.

Това съобщи пред Радио „Фокус” – Варна директорът на зоокъта Иванка Стоянова.

През миналата година Варненската зоологическа градина отбеляза бум на осиновяванията. През цялата година има около 30 осиновители, което е много голям успех, подчерта Стоянова и даде за пример предходните години, когато не е имало никакви осиновявания.

Повечето осиновявания са за срок от една година. Управата на зоорпака провежда срещи с всички осиновители и се прави персонален отчет за всеки постъпил и изхарчен лев.

Много са постъпилите запитвания за осиновяване на трите лъвчета, родени на 16 октомври от лъвицата Косара и лъва Симба. Иванка Стоянова посочи, че все още не е подписан договор за осиновяване на трите лъвчета.

По-рано днес един от кандидат-осиновителите Росен Марков обяви, че има желание да кръсти най-малките обитатели на зоокъта Путин, Меркел и Обама, като се похвали, че полученото от него заявление е с входящ №1.

В отговор Иванка Стоянова посочи, че Росен Марков наистина е първият заявил желание да осинови лъвчетата, но от началото на тази година, а запитвания има още от самото им раждане.

По повод получения от него договор тя разясни, че документът е проформа и се дава на кандидатите с цел да получат информация за условията. По думите й вероятно ще бъде дадено правото на осиновяване на лъвчетата на първия кандидат, подал заявление още миналата година.

Директорът на зоокъта подчерта, че по правило към осиновяване и кръщаване на новородени животни се преминава едва след навършването им на тримесечна възраст.

Водещи новини

Още новини