Искат изтегляне на полицаите от турската граница (видео)

share

Командироването на полицаи от вътрешната част на страната генерира огромни проблеми.

Това заяви след среща със синдикалните организации в МВР вътрешният министър Веселин Вучков, предаде репортер на Novini.bg.

По думите му те не са подготвени, а и с командироването им се оголва вътрешната част на държавата.

Министърът предлага в докладите си до МС да бъдат назначени 700 служители на временни трудови договори, които да отговарят за охраната между България и Турция.

За първи път от 25 години насам България е изправена пред такъв миграционен натиск, заяви Вучков, по думите на който трябва да бъде изградено ново съоръжение и един от вицепремиерите в кабинета „Борисов 2“ да поеме координираща роля, докато бъде решен окончателно проблемът с охраната на Югоизточната ни граница.

В плана детайлно е представена и логистика, която включва изграждането на нови пътни съоръжения, които са около 110 км нов път, гарантиращ сигурността на самите служители.

Също така според Вучков трябва да бъдат закупени нови автомобили, с които да бъде извършен патрулът, както и да бъдат отвеждани заловените мигранти.

Техниката, която се използва в момента, е остаряла, подчерта Вучков. Тази операция по охраната на границата ни продължава вече 14 месеца и от този момент МВР е хвърлено на произвола на съдбата, а Военното министерство се намира в изолация, както се изолира и от проблема „Миджур“ и „Горни Лом“.

От 26 декември министър Вучков е разпоредил на главния секретар да започне поетапното изтегляне на полицаи от границата ни и връщане на работните им места във вътрешността на страната.

МВР ще работи по план, който предвижда изграждане на допълнителна ограда на границата, подобряване на пътищата в най-рисковите участъци и подобряване на техниката.

Утре продължават срещите при министър-председателя по проблема за охраната на българо-турската граница. Ще вземе участие и министърът на отбраната.

Водещи новини

Още новини