Втора среща при премиера за БДЖ

share

Дискусията за БДЖ ще продължи. Има значително доближаване на позициите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след срещата при премиера Бойко Борисов.

Няма яснота, но се разбрахме по няколко теми. Първата е, че членският внос ще продължи да се събира по стария начин, това обаче ще става възмездно – определена сума ще бъде заплащана от синдикатите към работодателя за това, че ще се събира членският внос, каза той.

Следващата седмица в четвъртък при премиера отново ще има среща. Дотогава продължава активната работа между работните групи на БДЖ и синдикатите, каза Московски. Министерствата на транспорта и на финансите ще се намесват по необходимост. Транспортният министър каза, че няма да се допусне да има региони в България без транспорт.

Пламен Димитров, президент на КНСБ каза, че диалогът е бил изключително интензивен на всички нива. При тези срещи някои от проблемите са били изяснени. Предоставена е подробна справка от финансовото ведомство за задълженията на БДЖ, които са в размер на 771 млн. лева. 531 млн. лева са към финансови институции с тежки условия за погасяване.

Ръководството на компанията е поело ангажимент заедно с Автомобилна администрация и Министерството на транспорта до средата на ноември синдикатите да получат отговор – как транспортната схема в страната може да бъде оптимизирана.

На следващо място – как повече приходи да влязат в БДЖ. Пламен Димитров заяви, че се надяват правителството да си изпълни ангажимента за криминализиране на кражбите от компанията, което ще намали разходите. Синдикатите искат гаранции в бъдеще на социалните пакети на работещите в компанията.

Водещи новини

Още новини