Фалшификатите са опасни за здравето, предупреждава Агенция "Митници"

share

Фалшификатите на продукти на известни търговски марки могат да бъдат опасни за здравето на хората.

За това предупредиха експерти от агенцията "Митници" по време на семинар за журналисти от национални и регионални медии, който започна вчера в курортното селище Минерални бани край Хасково и ще продължи до утре, съобщи БТА.

Във форума, организиран от агенцията на тема "Действия по защита на правата върху интелектуалната собственост, осъществявани от митническите органи", участват и представители в България на притежателите на световноизвестни търговски марки.

Освен че не са безопасни за здравето, имитациите на оригиналните стоки ощетяват и потребителите, тъй като обикновено са некачествени, смятат експертите.

Според представителите на популярни търговски марки търговията с имитации на оригинални продукти нанася щети на легалния бизнес в европейските държави. Те смятат, че обществото ни е толерантно към фалшивите стоки.

По думите им у нас няма издадени ефективни присъди за престъпления срещу интелектуалната собственост, а санкциите са минимални и нямат възпиращ ефект.

Участниците в семинара днес посетиха и митническия пункт "Капитан Андреево", където за полугодието са задържани 66 416 стоки, пренасяни в нарушение на права върху интелектуалната собственост.

В присъствието на журналистите и под контрола на митницата в Свиленград бяха унищожени задържани на пункта фалшификати на известни търговски марки - текстилни и кожени изделия, спортни обувки, флакони с парфюми и тоалетни води.

Водещи новини

Още новини