Избират апелативен прокурор на Пловдив

Булфото
share

Висшият съдебен съвет трябва да реши кой ще бъде новият апелативен прокурор на Пловдив. Конкурсът ще състои днес.

Четирима юристи се борят за вакантното място на прокурор №1 Андрей Атанасов, който бе отстранен заради разговори с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.Това са окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Боев, Валерий Велчев-прокурор в Районна прокуратура Първомай и шефът на следствения отдел Йордан Давчев.

През април миналата година прокурор Атанасов бе избран за административен ръководител на Апелативна прокуратура-Пловдив, а през периода 22 април -16 юни 2009 г. стана ясно, че е провел 2 лични срещи и 7 телефонни разговора с Красимир Георгиев. През юли миналата година петчленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди отстраняването му от длъжност, след което съветът обяви нов конкурс за мястото.

За основен фаворит за стола на Атанасов в юридическите среди усилено се спряга името на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Източници на Дарик твърдят, че той е почти сигурният победител, който ще оглави Апелативна прокуратура. Иван Даскалов стана известен с делото за убийството на сестрите Белнейски. Тогава той бе окръжен прокурор на Пазарджик и наблюдаващ случая прокурор.

Иван Даскалов е на 45 години. Започнал е кариерата си като юрисконсулт през 1998 г. През 2001г. постъпва на работа в Районна прокуратура Пловдив, където се издига до зам. районен прокурор. През 2004 г. работи в прокуратурата в Карлово, след което има 5-годишен стаж в Окръжна прокуратура в Пазарджик. Миналата година Иван Даскалов встъпи в длъжност окръжен прокурор на Пловдив.

Апелативна прокуратура Пловдив е втората по големина в страната, с отлични резултати и обхваща района на Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.

Водещи новини

Още новини