Само 16 полицаи са уволнени за корупция през 2014 г.

share

Само 16 полицаи са уволнени от МВР заради корупция от началото на годината, съобщиха от МВР, цитирани от в. Сега.

Данните показват спад - за сравнение през 2011 г. уволнените са били 160, а година по-късно само в столичната полиция с работата си са се разделили 22 служители. От началото на 2014 г. в министерството са образувани общо 43 дисциплинарни производства заради подкуп. 18 от тях не са приключили, а в 7 от случаите подозренията за корупция не са потвърдени, става ясно от статистиката. Двама служители са наказани с по-леки санкции. Няма данни колко от наказанията са обжалвани и отменени от съда.

Корупцията сред пътните полицаи е огромна, призна вчера вътрешният министър Веселин Вучков в коментар на разпространен запис в интернет, на който се вижда как пътен полицай взима пари от шофьор, след като е проверил документите му. На записа се вижда как катаджията демонстративно не си дърпа ръката от прозореца, докато не получи банкнота от 20 лв.

"Едва ли е тайна, че подобни прояви са всекидневие, и въпросът е да ускорим механизъм не за ad hoc реакция срещу конкретни случаи, а за системна антикорупционна политика във вътрешното министерство", заяви Вучков и допълни, че МВР има звена и способности да се справи с този проблем.

По случая с пътния полицай СДВР започна проверка. Малко по-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че са се самосезирали и също започват проверка. Оттам обясниха, че са изискали материалите от полицията и след като се запознаят с тях, ще преценят какви действия да предприемат.

Водещи новини

Още новини