Алергията, която хората смятат, че имат към шоколад, се дължи на хлебарките в него. Тази новина разпространи американската телевизия ABC.
Според проучването повечето хора, които са алергични към шоколада, не получавали алергична реакция към какаото, млякото, захарта, ядките и другите хранителни съставки. Учените са категорични, че алергията се дължи на частиците от хлебарки, които се намирали във всяка партида шоколад.
Средностатистическото блокче съдържа поне осем части от хлебарки.
Американската федерална агенция по храните и лекарствата това количество е безопасно за хората, които нямат алергия към хлебарките. По тези стандарти, ако в 100 гр. шоколад се съдържат под 60 частички буболечки, той е безопасен за консумация. Най-масово разпространените шоколади съдържали под 50 частички.
"Заразата" на шоколада с хлебарките им техните екскременти е неизбежна, ставала още във фермите за какаови зърна. Предотвратяването й ще наложи използването на много пестициди, а това е далеч по-вредно от поглъщането на частици от насекомите, смятат учените.
Алерголозите в САЩ обясняват, че тези "естествени замърсители" могат да влошат състоянието на хората с астма. Могат да причинят и мигрена, спазми, сърбежи и и копривна треска.