Американски учени: Орехите борят Алцхаймер

  • 29 октомври 2014 16:14

  • 3819
  • 1
Американски учени: Орехите борят Алцхаймер
©

Учени от Института на Ню Йорк са установили, че орехите предотвратяват или забавят развитието на болестта на Алцхаймер, съобщи БТА.

Екстрактът от орехите има антиоксидантен ефект срещу окислителния стрес, предизвикан от отлаганията на бета-амилоидния протеин в мозъка. Смята се, че именно тези отлагания са причината за болестта на Алцхаймер.

Учените са установили как храната, богата на орехи, влияе на способността за обучение, на пространствената памет, тревожността, двигателната координация при мишки, представляващи модел на болестта на Алцхаймер. В продължение на 9-10 месеца мишките са били държани на диета, включваща 6% или 9% орехи на ден (еквивалентно на 1-1,5 унции за човека). Имало е и една контролна група. В края на всеки ден учените са проверявали способностите на мишкитке. Оказало се, че орехите са подобрили всички показатели при основната група.

Тайната се крие във високата концентрация на антиоксиданти. Освен това, в орехите има много алфа-линоленова киселина, полезна за сърцето и мозъка.

Преди време учени установиха, че орехите намаляват риска от сърдечносъдови болести, подобряват реакцията на тялото при стрес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.02 | 18:52

1
Съдържат и йод,това са най-полезните ядки.

Добави коментар

Водещи новини