За трета поредна година китният планински град Елена организира празник на характерният за този район еленски бут, съобщи ТВ7.
Легендите казват, че рецептата за сурово-сушения деликатес е открадната и преименувана на прочутото италианско прошуто. Еленчани обаче са убедени, че тяхното кулинарно произведение става само при климатичните условия около планинския град Елена.
Празникът на деликатеса се организира с цел популяризиране на продукта и евентуална скорошна защита като географско указание пред Европейската комисия (ЕК) - така, както страната ни защити горнооряховския суджук.
На живо от намиращото се в близост до Елена село Вълчовци Иван Трухчев показа тънкостите на приготвянето и аранжирането на еленски бут.
"Декември-януари се колят прасетата - в студено време. Снегът трябва да е по-голям, за да може да сложи главата на прасето в снега. После бутът се оставя в сол за 40-50 дни, в зависимост от големината на прасето. След това съхне 1 година. Важен е климатът. Затова в Елена правим бут, а в Бургас - паламуд", шеговито поясни Трухчев.
Образува се благородна плесен, която предпазва бута от насекоми и други вредители. При аранжировката деликатесът се реже под ъгъл от 45 градуса.
Трухчев изрази надежда деликатесът да бъде защитен в ЕС.
Празникът ще протече с много веселба, песни, ще има клане на прасе, което ще бъде пърлено на трап.