Съдебни изпълнители ровят в бельото на длъжници

share

Съдебни изпълнители ровят в бельото на длъжници и продават тенджери и тигани за удовлетворят претенциите на клиентите си.

Заради кризата все повече хора, теглили банкови кредити или изпаднали в невъзможност да плащат сметките си към мобилните оператори, енергото, ВиК и Топлофикация, попадат в лапите на съдия-изпълнителите. Понякога обаче се оказва, че длъжникът няма на свое име недвижим имот, автомобил или нещо друго по-значимо, или пък предвидливо е успял фиктивно да ги продаде на свои близки, роднини и приятели. Тогава се налага съдебните изпълнители да се превръщат в биташки търговци. Те описват и обявяват на търг малкото останали дреболии на длъжника като стара бяла и черна техника, библиотеки със стари книги и дори покривките, пердетата и спалното бельо.

Мъж, задлъжнял към мобилен оператор, разказва, че са му описали и рибарските такъми, съобщава в. Монитор. „Имах десетина въдици, някои от които доста скъпи, купувал съм ги от чужбина. Описаха ги и ги дадоха за продажба заедно с чифт гумени ботуши и гумената ми лодка. До тях ли допряха”, възмущава се борчлията. Жена, неплащала банковия си кредит, пък разказва, че при описването на ипотекираното й жилище, съдебният изпълнител надлежно описал и домакинската й посуда: вилиците, лъжиците, тенджерите и тиганите в кухнята. Обяснението било, че пазарната стойност на апартамента не била достатъчна за покриване на задължението. „Почернелият ми тиган и изкривените вилици и лъжици ли ще се окажат достатъчно за изплащане на заема”, възмущава се жената.

Проверка в обявите на частните съдебни изпълнители в Търновско показва, че бумът на продажби на заложени къщи и апартаменти вече е отминал. Сега се продават предимно земеделски земи, заложени за заеми, заведения, магазини, офиси, автомобили и хотели. Интересът към тях обаче е малък. Онези, които имат интерес, пък умишлено пропускат първия търг и изчакват следващите, когато цената на обектите е сериозно намалена.

Водещи новини

Още новини