Мъж се жалва в КЗД заради системно гонене от заведение

share

Столично заведение прилага двоен аршин за дрескода, по който допуска мераклиите да се включат в купона вътре.

За това се оплакал пред държавната Комисия за защита от дискриминация (КЗД) мъж, който три пъти не бил допуснат в нощен бар в София заради подбраните от него дрехи. Първият път жалбоподателят бил облечен спортно-елегантно - с дънки, яке с качулка и бежови обувки, пише "Монитор". На входа на заведението обаче служител, представил се за фейсконтрол, му обяснил, че облеклото му не отговаря на дрескода на заведението. Същият сценарий се разиграл и когато той отново посетил нощния бар с друга по-строга премяна - с черен панталон, черни обувки и черно яке. Третият път жалбоподателят вече се пробвал да влезе облечен с костюм и риза, но и тогава опитът му удря на камък. Охраната на входа отново заявява, че дрескодът му не е подходящ, за да бъде допуснат в бара. Това отношение вбесило мъжа и той решил да се обърне към КЗД, която ще разгледа жалбата му на заседание в четвъртък.

Друг столичанин пък се оплакал пред контролния орган, че бил изхвърлен от чалга заведение в 5,30 ч. сутринта. След като бил подканен от охраната да си ходи, мъжът обяснил, че ще напусне, след като си допие питието. Гардовете обаче не го дочакали и го изхвърлила от заведението с нелицеприятни изрази. От ответната страна пък твърдят, че жалбоподателят имал безпардонно поведение. Според тяхната версия мъжът напуснал заведението чак в 8 ч. сутринта, като на излизане направил опит да залее бармана с остатъка от уискито си и едва тогава се е намесила охраната.

Комисията ще разгледа в сряда и оплакване на жалбоподателка от Велико Търново, според която спрямо лицата, които се нуждаят от кръвопреливане, се извършва дискриминация. Тя дава пример с вече починала своя онкоболна сестра, за която са били принудени да заплащат банки от по 250 мл кръв на цени от по 250-300 лв., и то няколкократно. Тя твърди още, че дори и при наличие на кръв в кръвните центрове са били принуждавани да си набавят такава и да търсят донори. От здравното ведомство отричат да съществува такава практика и според тях жалбата е неоснователна.

През идната седмица комисията ще разгледа и оплакване на пловдивчанин, който бил обиждан от сътрудника си на италиански. Чужденецът се обръщал към жалбоподателя с думи като „кацо”, „порко мадона”, „корнуто”, които били обидни. Пловдивчанинът се оплаква още и от тормоз и заплахи за уволнение. Според жалбоподателя причината за лошото поведение била неговата активна синдикална дейност, заради която често му било казвано да се махне от фирмата.

Водещи новини

Още новини