Една от най-консумираните ядливи гъби в България – миша гъба, е токсична, алармираха от БАН.
Китайски учени са изолирали цял комплекс от токсини от гъбата. Отровата й може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт, съобщава БНТ.
Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента. До този момента тя е считана за ядлива и е предпочитана от много гъбари не само в България, но и в Европа.
“До момента все още не са добре изяснени концентрациите, над които веществата предизвикват този проблем и вероятно също я има индувидуалната реакция”, обясни главен асистент Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.
В България съществува държавно утвърден списък на гъби, които могат да се търгуват. Той обаче не е подновяван от 60-те години. Така в него фигурират имена на гъби, които в последствие е установено, че са отровни. Пример за такава е лимонката.
“Това е един от сериозните проблеми, върху които би трябвало да се поработи – да има механизъм, да се намери механизъм за осъвременяване на тази информация”, каза още Асьов.
В българските книги за любители-гъбари има описани около 200 вида ядливи гъби. Изследователят на гъбното царство Борис Асьов съветва, ако искаме да се захванем със занаята, да проверим в книгите, които купуваме, дали гъбата киселка е вписана като ядлива. Ако е така тази книга е недостоверна.