Започна националното честване на Независимостта на България (снимки)

Булфото
share

Великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена в църквата "Св.40 мъченици", където точно преди 106 години княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е провъзгласена Независимостта на България. Така започна националното честване на празника във Велико Търново.

С военен ритуал беше издигнато Националното знаме на България. Сред официалните гости бяха представители на институции, дипломатически мисии и политически партии. "Водени от своят патриотизъм и желание да реализират мечтата на поколения българи княз Фердинанд, министър - председателят Александър Малинов и членове на правителството избират църквата "Св. 40 мъченици" и крепостта "Царевец" за извършването на един от най-важните държавнически актове през 20-ти век", посочи в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Представителите на институциите поднесоха венци и цветя пред паметника-пирамида, който припомня на поколенията събитията от 22 септември 1908 година. В празничното шествие от крепостта "Царевец" до паметника "Майка България" се включиха стотици жители на града, ученици и гости на старата столица. През тази година шествието беше водено от Гвардейския духов оркестър.

От 19:00 ч. на площад "Цар Асен" представителна рота от НВУ "В. Левски" ще демонстрира строеви хватки с оръжие. Половин час по-късно започва тържествената заря проверка, на която ще присъства служебният премиер проф. Георги Близнашки. Тържественият ден по традиция ще завърши със спектакъла "Царевград Търнов- звук и светлина"

Водещи новини

Още новини