Рилският манастир ще продава ток

share

Рилският манастир ще продава ток на свободния пазар. Това ще стане възможно, след като обителта и землището му бъдат обявени за обект от национално значение на едно от следващите заседания на кабинета, пише в. "Стандарт". За това постигнаха съгласие вчера вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева и игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий Адрианополски. Правитeлственото решение, което ще бъде инициирано от регионалното и културното министерство, ще позволи да стартира проекта на Рилския манастир за изграждане на собствен ВЕЦ.

Споразумението за проекта е подписано още преди 5 години с Международен фонд "Козлодуй" и финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие. Изграждането на манастирската електроцентрала ще струва 2,9 млн. евро. Преди то да стане факт, трябва да бъдат изготвени и кадастралните карти и регистри за имотите в землището на обителта. Това ще се случи до края на октомври, е станало ясно още на срещата. Електроенергията от ВЕЦ-а ще е за нуждите на Рилския манастир. Допълнителният ток, който надхвърля потреблението на монасите, ще бъде продаван, а от него ще се финансира обновяването на сградите на емблематичния религиозен и туристически символ.

Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени. Проектът е първият по рода си в енергийната област, който се финансира от ЕБВР. Обявяването на Рилския манастир за обект от национално значение ще улесни процедурата по изграждане на водната централа. Освен това според Закона за енергетиката ВЕЦ-а ще получи право на физическа и информационна охрана.

Водещи новини

Още новини