Социалният министър: Минималната работна заплата може да бъде 400 лева без сътресения

share

Разбирам хората в Мизия. Те искат да си влязат в домовете, но това за момента е невъзможно. Правителството подпомогна общината преди да е съставен план за действие, По закон каквото е предвидено е предприето. Това каза министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков пред БТВ.

Около 200 или 300 фургона ще са нужни на хората, за да имат покрив през зимата. Аз гарантирам, че хората ще бъдат подпомогнати, но е нужно време, отбеляза министърът. Държавата не може да направи оценка на щетите, това се прави от общината и експерти.

За да получим финансова помощ от Европейския фонд за солидарност щетите трябва да надхвърлят 40 милиона евро, а случаят не е такъв. Дори да имахме възможност да се възползваме от него, той е само за възстановяване на инфраструктурата.

Излишен плач на работодателите е поводът за увеличаване на осигурителните прагове. Евентуално биха постъпили искания за увеличение на Фонд "Пенсии" и Фонд "Безработица" с 1%. Добре знаем, че минималната работна заплата беше увеличена няколко пъти, а осигуровките стоят на същите нива. Желанието ми е да се постигне споразумение между браншовите организации и синдикатите по този въпрос. Това е най-демократичният начин.

Не се постига споразумение, за да се запазят праговете, договорени с предишният социален министър, но това може да стане по служебен път, посочи министър Христосков. Той посочи, че спокойно минималната работна заплата може да стане 400 лева, без това да доведе до сътресения. Министърът посочи, че пенсионната възраст трябва да се увеличи и че е време да гоним европейските стандарти.

Водещи новини

Още новини