Хиляди ще отидат в Рупите за 100 - годишнината на Ванга

Булфото
share

На 3 октомври в храма на Ванга в Рупите ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на пророчицата.

Очакванията са, че хиляди миряни от цялата страна и чужбина ще напълнят църквата „Света Петка Българска”, а после ще запалят свещ на гроба на ясновидката.

Организаторите от фондация „Ванга” разкриха, че следващия понеделник в 11,00 ч ще започне тържествената литургия, а час по-късно официално ще бъде открит паметникът на пророчицата, изваян от скулптора Емил Попов. Творецът дари проекта за монумента, на който Ванга ще е в цял ръст, седнала на стол, едната и ръка ще бъде поставена отпред. Изобразена е по време на сеанс, докато гледа на нуждаещите се.

„Така я помнят всички, които са се докосвали да нея и са търсили нейната помощ. Вярваме, че събитието ще уважат много наши политици, държавници и общественици”, сподели управителят на манастирския комплекс Серафим Иванов. Вече са готови и поканите за 100-годишнината от рождението на пророчицата. В тях са изписани думите на художника Светлин Русев, един от най-близките хора на Ванга - „Ванга е храмът и храмът е Ванга”.

Има и послание от пророчицата, направено броени дни преди да си отиде от този свят – в началото на август 1996 г. То гласи: ”Болна съм и ще ви оставя скоро. Вземете мерки, като си ида, да не се карате, да не се шпионствате, да се помирявате без мен. Не си завиждайте. Помагайте си, работете заедно. Бог на всеки ще даде според делата му!”.

„Всички хора са добре дошли в Рупите на 3 октомври. Вярваме, че Ванга никога няма да бъде забравена, защото подчини живота си в помощ на околните. Понякога тя страдаше, но не спираше да е опора и упование за нуждаещите се”, каза председателят на фондация „Ванга” Иван Драмов.

Водещи новини

Още новини