Кюфтета от развалена кайма поднесоха на деца в детска градина

share

Кюфтета от кайма с изтекъл срок на годност са били поднесени на децата в детска градина в Пловдив. При юлските проверки здравните инспектори са открили 20 кг в кухненския блок на ОДЗ "Буратино", съобщи Дарик.

"Няма заболели деца, тъй като не се е стигнало до консумиране на приготвеното ястие", уточни д-р Галина Карауланова от Регионалната здравна инспекция.

На нарушителите е съставен акт за това, че каймата не отговаря на изискванията за съотношение между свинско и телешко месо.

"От Агенцията по храните не са заварили въпросното количество замразена кайма. При проверка на място е установено, че тя е върната самоволно на доставчика в Ямбол", уточни д-р Николай Петков от Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните.

Срокът на годност на замразената кайма е бил до 24 юли, а кюфтета са били готови за сервиране на 25 юли.

От детската градина успокояват родителите, че няма основания за притеснения и са взети всички необходими мерки. Директорката не е била на работа по време на проверката. От началото на годината здравните инспектори са проверили повече от 300 детски градини, ясли, млечни кухни, ученически столове, автомати за храни и бюфети в Пловдивска област. Следят дали се спазват изискванията за здравословно хранене на децата.

В тази връзка са съставени още два акта. Единият е за липсата на достатъчно белтъчини в менюто на детска градина и недостиг на месо и риба в храната. Установена e и продажба на чипс и захарни изделия в училищен бюфет.

Водещи новини

Още новини