Лиляна Павлова: Парите на много общини са спрени

share

По Оперативна програма "Регионално развитие" често се получават сигнали чрез бутона на нашата уеб страницата, обяви новият строителен министър Лиляна Павлова.

Тя допълни, че сигналите са в две групи - за нередности и за измами, съобщи СтандартНюз.

"В зависимост от тежестта, сериозността и категорията на сигнала се налага автоматично да преустановим временно всички плащания по съответния проект или всички проекти на една община до изясняване на случая тогава, когато сезираме компетентни органи - прокуратура, Агенцията за държавна финансова инспекция. Така че случаят в Сливен не е прецедент - имаме спрени проекти и на много други общини", обясни Павлова в Министерски съвет.

Тя уточни, че в Сливен мащабът е голям, тъй като са спрени средствата по две оперативни програми. "Там общината използва една процедура по Закона за обществените поръчки, която е за избор на изпълнители по рамково споразумение. Именно това доведе мащабът да е голям, а иначе е нормален процес, не е нещо извънредно", каза Павлова.

Министърът съобщи, че предстоят анализи дали на места трябва да бъде построен четирилентов път вместо магистрали. "Със сигурност до Велико Търново имаме данни, че е необходима магистрала. От Велико Търново към Русе трафикът към Дунав мост също е голям. От Велико Търново до Варна ще се направи преценка и може да е скоростен път", посочи тя.

Павлова каза още, че Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" и Агенция „Пътна инфраструктура” не са конкуренти. Създаването на компанията цели тя да се занимава с големи стратегически проекти, а ако се докаже, ще се занимава с мащабни проекти не само в пътния сектор.

Според министъра смяната на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” Сергей Михалев е обусловена от необходимостта много спешно да се работи по техническото изпълнение на проектите. "За целта даваме шанс на човек, който е от системата, на човек, който е част от Управителния съвет, да поеме лидерството в процеса, за да работим по техническото изпълнение. Направихме стратегията, визията е ясна от гледна точка на Пътната агенция, сега трябва наистина да се работи експертно, да строим пътищата", каза Павлова.

Водещи новини

Още новини