За 6 м. МВР "заработило" 1938 договора за дарение

share

Министерството на вътрешните работи преговаря с фирми с изцяло държавна собственост да му предоставят дарения за покупка на техника. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той беше питан от депутати от БСП за практиката на ведомството да получава дарения от фирми и граждани и за 236 автомобила Опел Астра, получени от държавна фирма. Депутатът от БСП Петър Курумбашев посочи, че за 6 месеца министерството е сключило 1938 договора за дарения, а общата сума, която му е предоставена от спомоществователи, е близо пет пъти по-голяма, отколкото са получили общо други пет министерства.

Цветанов припомни, че от 1 септември по негова заповед се приемат дарения единствено от общини и изцяло държавни фирми. Той каза, че е съгласен с мнението на другия вицепремиер - Симеон Дянков, че не е необходимо МВР да сключва договори с физически и юридически лица. Двамата са направили анализ на приходите по това перо и решението за общините и държавните фирми е компромисът, който са постигнали.

Цветанов изрази надежда, че с ръста на икономиката и намаляването на безработицата държавата ще е в състояние да осигури изцяло издръжката на ведомството и то ще се откаже да получава дарения. Припомни също, че предшественикът му на поста Михаил Миков (БСП) при обсъждането на бюджета за 2011 г. е предупреждавал, че парите за МВР не достигат.

Министърът увери, че всички дарения се проверяват и ако се окаже, че някой ръководител е допуснал да се приемат такива от лица, свързани с криминалния контингент, ще последват наказания. За сделката с колите уточни, че става дума за доставки от 2004 и 2007 г., които той със заповед заприходил.

Водещи новини

Още новини