Нови мерки срещу катаджийските хранилки

Булфото
share

Правителствени мерки срещу катаджийските хранилки - постоянно да се сменят екипите и местата, на които патрулират пътните полицаи, за да не може те да влизат в корупционни схеми.

Това е една от мерките, приети от кабинета по препоръка на Брюксел, съобщава бТВ.  

До края на годината трябва да бъде изработена система, по която катаджиите в цялата страна да се сменят на ротационен принцип.

Всеки месец на ново място, в нов екип и с нови колеги дежурят катаджиите в София вече трети месец. От юни в столицата е въведен ротационният принцип и той се прилага за полицаи, заподозрени, че взимат рушвети или чакат на хранилка по завоите.

„Идеята е да се махне служителят от средата, където има вече създадена корупционна практика и да бъде преместен в новата среда. Той бива преместен примерно да пише призовки или да води документацията, така че по този начин му се взима възможността да има пряк допир с гражданите”, обясни Росен Корчев, началник група "Контрол и методическа дейност" в КАТ – София.

Новите правила не се харесват на катаджиите, но нямат избор. Работят с нови колеги и признават, че дори и на ново място, с нов екип, винаги има начин да нарушиш правилата.

„Шофьорите са по-активната страна и зависи - ако се поддаваш на корупционни практики... Всеки иска да се отърве по някакъв начин... Плаща си, ако му взимаш...”, призна гл. сержант Емил Степов.

Шофьорите обаче твърдят друго - че в София е пълно с катаджийски капани, заложени по кръстовищата. Шофьорът Васил Енчев признава, че често му искат пари – по 10, по 20 лева.

"Ако трябва да ходиш до КАТ и да се разправяш, по-добре е да го почерпиш", смята Васил.

В столицата за последните три месеца повече от 40 катаджии са извадени от корупционни хранилки заради подозрения, че взимат пари на ръка.

Водещи новини

Още новини