Отличените от НАСА ученици нямат пари за път

share

Българските ученици, които бяха отличени от НАСА за разработването на проект за космическа колония, нямат пари, за да отидат до Лос Анджелис, където да представят проекта си и да бъдат наградени, пише в. "Телеграф".

Младежите търсиха решение на големите проблеми с космическия боклук и опасните околоземни астероиди. Възпитаниците на варненската обсерватория НАОП "Николай Коперник" не знаят дали ще могат да заминат за конференцията на космическата агенция в Лос Анджелис. Там домакините предвиждат връчването на престижните награди и представянето на проектите на победителите пред световния елит в областта на астрономията.

Ръководителите д-р Веселка Радева от НАОП "Николай Коперник" и преподавателката от Математическата гимназия Силвия Захариева коментираха, че засега са в пълно неведение около финансирането на пътуването и престоя на учениците в САЩ.

Местен бизнесмен е заявил, че ще купи самолетните билети на няколко от младите астрономи. Министерството на образованието също им съобщава, че ще се погрижат за пътните разходи.

Водещи новини

Още новини