Български барети щурмуваха либийското посолство

share

Баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма щурмували либийското посолство по обяд. Искането е дошло от Преходния национален съвет от Либия.

Атаката е била подготвена като в сградата са били изстреляни няколко гранати със сълзотворен газ. В сградата се беше барикадирал бившият консул на Джамахирията Ибрахим ал Фурис, който в края на месец юли организира преврат в посолството. Малко преди това обаче той беше обявен за персона нон грата и беше изгонен от България. Ал Фурис отказа да се подчини и остана в сградата на посолството. Дипломати коментираха тогава, че действията на Фурис са били изпреварващи и той всъщност е искал да предотврати връщането си в Либия, където ще бъде съден за връзките си с режима на Муамар Кадафи.

Баретите влязоха в посолството, за да извадят от там съпругата и децата на Ал Фурис. В Седмо районно, а след това в Бусманци ще бъде отведен и човекът, свалил портрета на Кадафи. Жена му, която е българка, наблюдаваше събитията от булеварда.

Новият посланик на Либия в България вече е у нас и чака сградата да бъде освободена. Печатът и ключовете ще му предаде посочен от него действащ служител на посолството, който днес не бе отведен. Въпреки че главният секретар на МВР Калин Георгиев дойде лично да проследи операцията, от МВР отказаха официален коментар.

Водещи новини

Още новини