НСИ: Населението на страната е под 7,3 млн.

Булфото
share

Данните от последното преброяване  от 2011 година, че българите са 7,3 млн., не са верни. Възможно е да се окажем по-малко.

Това показва анализ на Националния статистически институт. По тази причина до края на следващата година може да бъде проведено ново микропреброяване на населението. "Новото преброяване ще бъде пълно, но ще включва по-малко признаци, по които да характеризира участниците в него", обясни председателят на института Ренета Инджова, пише в. "Телеграф".

Според доклад на НСИ изследването е проведено набързо, при което са извършени 10 нарушения. Неправилно е обработвана не само бройката на населението, но и неговият етнически и религиозен състав. Данните за жилищните сгради и домакинствата също не са точни. Номерата на личните карти на граждани, участвали чрез интернет в преброяването, са били използвани неправомерно, вместо да се иска електронен подпис, както в други страни от ЕС, пише в заключение проверката.

От НСИ твърдят, че последните данни за броя на постоянното население в страната - 7 364 570 души, са надценени. Отчетените български граждани, живеещи в чужбина - 175 хил. души, реално били много повече.

Изчисляването на домакинствата също е било погрешно - като едночленни домакинства са причислени 157 858 непреброени лица. По същия начин се е процедирало с 9424 деца под 5-годишна възраст. Така въпреки намаляването на населението с половин милион спрямо предходния период на изследването са отчетени 84 хил. домакинства повече.

Бройката на жилищните сгради пък излиза с около 64 хил. по-малко, отколкото при предишното преброяване, което изглежда нелогично на фона на строителния бум. От НСИ твърдят, че реално не са преброени около 140 хил. сгради.

За 17-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България от февруари 2011 г. бяха заделени 28 млн. лева, от които 19 млн. отидоха за заплащане на анкетьорите.

Водещи новини

Още новини