Честит 3 март!

share

Днес се навършват 136 години от Освобождението на България.

В цялата страна ще бъде отбелязан националният празник.

В София в 10.00 часа Патриарх Неофит ще отслужи специално богослужебно последование в храм-паметника „Св. Александър Невски”.
Президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата. Тя ще започне в 11.00 ч..

От 12:00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12.30 ч. в зала „България“ ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

От 18:30 часа ще се проведе тържествената проверка пред Народното събрание. Президентът ще приеме строя на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

В Централния военен клуб в столицата президентът Росен Плевнелиев ще даде традиционен прием.

От 12:00 часа от пилоните на НДК ПП „Атака” ще проведе традиционния си митинг-шествие.

По случай празника някои от музеите ще работят с безплатен вход. По нареждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова музеите и галериите, управлявани от Столичната община ще работят безплатно. Столичани ще могат да посетят безплатно музея под базиликата „Света София”, Софийската градска художествена галерия , парк- музеи „Врана” и Зоологическа градина- София. Националният военноисторически музей ще покаже уникални експонати – знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство, екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, първият български национален химн „Шуми Марица“, личните щандарти на българските владетели, български бойни знамена, носители на националната символика и други. Вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10:00 часа докато си тръгне и последният посетител. Националният исторически музей (НИМ) също обявява вход свободен за посетители на 3 март. Цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени с 50% само в този ден.


На 3 март 1878г е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

С него окончателно се слага край на османското робство. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.
Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал.

Водещи новини

Още новини