КНСБ: Правителството пренебрегна исканията ни, ще готвим протести (видео)

share

Свидетели сме на нестихващи атаки към българския работник. Видяхме, че се прави радикална промяна в трудовите права на работниците от страна на работодателите без наше съгласие. Промените в Кодекса на труда не бяха дискутирани и одобрени от всички. Това поведение на правителството е недопустимо. Това каза президента на КНСБ Пламен Димитров.

"Свидетели сме на нестихващи атаки срещу правата и интересите на българския работник, изразяващи се в конкретни и добре организирани премерени действия", сигнализира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Притесненията на синдиката са породени от приетите вече три пакета от мерки на правителството на Пламен Орешарски за облекчаване на административната тежест за бизнеса, както и предложените промени в Кодекса на труда от двама народни представители от БСП - Милко Багдасаров и Петър Кънев.

Всички тези действия показват ново отношение към тристранния диалог. Измененията в трудовото законодателство не минават през нас, а направо се внасят в Народното събрание, алармираха от синдиката. Този подход показва отношение, което ни притеснява и което надминава действията при тройната коалиция и управлението на ГЕРБ, изтъкна Пламен Димитров.

Настояваме да се възобнови социалният диалог, да чуем ясния ангажимент на правителството, че тези промени ще се съгласуват с нас. Нашите предложения, поставени на митинг не бяха приети, а се потулиха. Неизплащането на заплатите продължава, заяви Димитров. Над 90% от работещите българи настояват за решаване на проблема с неизплащането на заплатите.

Имаме готови предложения за подобряване на правата на работниците. Надяваме се да бъде обърнато сериозно внимание на исканията на работниците, така както това се прави към бизнеса, заяви Димитров.

Действията на всеки политик показват ангажираността му. Ние няма да даваме оценка, но случващото се е притеснително. Ще предложим точки за гарантиране на сигурността на работещите. Отлагането на проблемите не ги решават. Ако това продължи, ще се наложи да предприемем протестни действия, увери Пламен Димитров.

Водещи новини

Още новини