Цената на водата ще се повиши, заради инвестиция от 12,2 млрд. лева

Булфото
share

Цената на водата ще скочи, заради инвестиция от 12.2 млрд. лева, каза председателят на Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България Ганчо Хитров, пише "Банкер".

"Инвестиции в този размер са фантастично големи и нереални при положение, че страната ни към момента разполага със 75 хил. км. водопроводна и 25 хил. км. канализационна мрежа. При по-добър план и прецизиране на разходите тази сума може да намалее с 35 до 40 на сто", разясни Хитров.

Ако държавата предвиди подобни високи разходи с пари, които и без това няма, ще трябва да разчита на помощи от Европейския съюз и минимални държавни и общински субсидии. Все пак харченето на толкова високи суми неминуемо ще доведе до повишаване на цената на водата.

Загубите на вода в България по преносната инфраструктурна система е много голямо. По европейските норми над 17% течове по тръбите се счита за критично. У нас данните показват, че загубите на вода по тръбите са между 60 и 65 %, а в София малко под 60 на сто. За справка в Париж по тръбите се губят 12 %, в Лондон - 11, в Но Йорк - 10.5, а в Хамбург и Виена едва 7.5 и 3 процента, изтъкна Хитров.

От Комитета разясниха, че към момента няма действаща стратегия, която да показва състоянието на водопроводната система в страната. По този начин не е ясно колко километра водна инфраструктура е подновена, какъв е експлоатационният срок на подменените тръби и кога пак ще се наложи следваща им подмяна.

Водещи новини

Още новини