Във Велико Търново изграждат центрове за настаняване на деца

share

Очаква се до лятото да отворят врати три центъра за настаняване от семеен тип във Велико Търново, предава "Дарик". Те ще приемат деца от социални домове и деца с увреждания.

Строежът на първия обект вече е започнал, но беше забавен с година и половина заради процедурите по избор на изпълнител, поясни Мариела Цонева, директор на Дирекция „Общинско развитие" в Община Велико Търново.

Изграждането на трите центъра се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие". Целият проект е на стойност малко над 2 млн. лв., като общината съфинансира дейностите с над 120 000 лв.

Всеки от тях ще разполага с просторна всекидневна, кухненски бокс, кът за игра, а спалните помещения ще са за по две деца и самостоятелен санитарен възел. Къщичките ще бъдат оборудвани и със специални асансьори и рампи за инвалидни колички. Общо 42 деца на възраст от 3 до 18 години ще бъдат настанени в трите сгради.

Целта е да се подобрят условията на живот на децата от домовете и те да растат в среда близка до семейната, посочи Цонева.

Водещи новини

Още новини